opc_loader

Chippy look

The chippy look

‘The chippy look’ is één van de meeste populaire decoratieve verftechnieken met Miss Mustard Seed’s Milk Paint. Wanneer je Milk Paint aanbrengt op niet-poreuze ondergronden zal de verf op enkele plaatsen afbladderen. Waar de verf dit precies doet, is onvoorspelbaar. Daarom moet je vooraf goed naar de ondergrond kijken.

  • Is de ondergrond poreus of niet-poreus? Poreus hout zal Milk Paint absorberen, een ‘chippy look’ is dan enkel mogelijk wanneer je vooraf een barrière voor Milk Paint aanbrengt (met de Wax Puck of de hennepolie).

  • Als de ondergrond niet-poreus is, is die dan glanzend of dof? Op zeer glanzende ondergronden heeft Milk Paint geen enkele ‘grip’ en zal ze volledig afbladderen. Wil je toch een beetje ‘grip’, schuur het oppervlak dan lichtjes op de plaatsen waar je hechting van Milk Paint wilt, of voeg hechtmiddel toe aan je verfmengsel.

Ik wilde  dat de verf zou afbladderen op mijn meubel, maar dat gebeurde niet? Wat kan ik doen om toch een ‘chippy look’ te bekomen?

Als Milk Paint toch niet afbladderde, dan was de ondergrond poreus en werd de verf geabsorbeerd. Een ‘chippy look’ is op poreuze ondergronden enkel mogelijk wanneer je vooraf een barrière voor Milk Paint aanbrengt (met de Wax Puck of de hennepolie).

‘Chippy look’ met hennepolie: Breng hennepolie aan op plaatsen waar je wilt dat de verf afbladdert. Breng dan onmiddellijk verf aan. Je ziet onmiddellijk dat de verf niet kan hechten en in plasjes blijft staan op de plaatsen waar hennepolie is. Probeer niet om de verf daar toch uit te strijken. Terwijl de verf droogt, zal ze loslaten of afbladderen en een authentiek verweerd effect geven. Verwijder de loslatende verfdeeltjes met een doek of een fijn schuurpapier en werk je meubel af met meubelwas of hennepolie.

‘Chippy look’ met de wax puck: Breng één laag Milk Paint aan. Wanneer ze droog is, wrijf je de wax puck over hoekjes, kantjes of op houtsnijwerk. Waar de wax puck werd aangebracht, zal de tweede verflaag loslaten. Breng een tweede laag Milk Paint aan. Wanneer ze volledig droog is, kan je het oppervlak nog lichtjes opschuren met fijn schuurpapier om alle loslatende verf te verwijderen. Werk af met meubelwas, hennepolie, witte was of antiekwas.

Beide producten/technieken geven een authentiek verweerd resultaat. Wil je meer weten of oefenen? Volg dan een milk paint workshop bij goed gestyled 

De verf bladderde sterk af, en ik wil niet dat ze nog verder afbladdert. Hoe kan ik dit voorkomen en ‘the chippy look’ afwerken?

Meubels met zeer sterk afbladderende verf moet je afwerken met een vernis op waterbasis om verder afbladderen te voorkomen. Gebruik nooit hennepolie om een sterke ‘chippy look’ af te werken.

Bladderde de verf slechts een beetje af? Als je alle losgelaten deeltjes hebt verwijderd, en op de rest van het meubel hechtte de Milk Paint goed, dan kan je het oppervlak afwerken met de meubelwas, antiekwas of witte was. De verf zal niet verder afbladderen, tenzij je het meubel in de zon of in de hitte plaatst.