opc_loader

Wat is Milk Paint?

Milk Paint of caseïneverf is een authentieke en 100% natuurlijke (geen VOS) verf in poedervorm, al duizenden jaren oud. Ze werd reeds gebruikt in Egyptische piramides en in grotschilderingen. In Noord-Amerika wordt ze al heel lang gebruikt op meubels, muren, schuren, … Milk Paint is een veelzijdige verfsoort. Ze is ideaal voor verschillende decoratieve verftechnieken met een authentieke of verweerde uitstraling, maar ze kan net zo goed gebruikt worden voor een strak en egaal resultaat.

Is Milk Paint veilig?

Ja! Milk Paint bestaat uit 100% natuurlijke ingredïënten: melkeiwit (caseïne), kalk, klei en natuurlijke pigmenten. De verf bevat geen oplosmiddelen of bewaarmiddelen en is geurvrij. Ze is geschikt voor kindermeubels of verfprojecten binnenshuis. Ze is zelfs veilig voor zwangere vrouwen.

Wat is het verschil tussen Milk Paint en Chalk Paint (krijtverf)?

Dit zijn twee totaal verschillende verfsoorten. Beide hebben voor- en nadelen en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Dit zijn enkele gelijkenissen en verschillen:…

  • Milk Paint wordt geleverd in poedervorm en kan je zelf nog mixen met water. Chalk Paint wordt geleverd als een vloeibare verf.
  • Milk Paint hecht uitstekend aan poreus hout en zal dan nooit meer loslaten of afbladderen. Wanneer je het hechtmiddel (bonding agent) toevoegt, zal ze ook hechten aan reeds afgewerkte ondergronden. Chalk Paint heeft een goede hechting aan bijna alle ondergronden zonder toevoeging van een hechtmiddel.
  • Bij Milk Paint zal je vaak de houtnerf nog een beetje zien. Milk Paint kan ook gebruikt worden als een beits. Chalk Paint is dikker en zal in de meeste gevallen de houtnerf helemaal bedekken.
  • Milk Paint is ideaal voor verschillende decoratieve verftechnieken met een authentieke of verweerde uitstraling: doorschuren, craquelé, ‘the chippy look’ (afgebladderd), … Met Chalk Paint kan je ook verschillende decoratieve en verweerde effecten bereiken, Chalk Paint zal echter nooit afbladderen.
  • Milk Paint is 100% natuurlijk (geen VOS) en is volledig biologisch afbreekbaar.

Hoe kan ik Miss Mustard Seed’s Milk Paint mengen?

We geven je richtlijnen bij het mengen van Miss Mustard Seed’s Milk Paint en de consistentie van je verfmengsel. Toch raden we je ook aan om steeds een test te doen op een klein plankje. Zo weet je zeker dat je verfmengsel goed is. Je kan Miss Mustard Seed’s Milk Paint mengen als een beits, of een goed dekkende verf, afhankelijk van hoeveel water je gebruikt.

Voor een goed dekkend resultaat: Meng 1 deel poeder met 1 deel water. Meet de delen af in volume. Giet eerst het water in een beker. Doe dan het poeder langzaam bij het water en roer 3 tot 5 minuten. Schilder een klein testplankje om te kijken of er geen korreltjes meer zijn en om te testen of je mengsel de juiste consistentie heeft.

Als het juist is, is je verf romig. Als je met je kwast over de ondergrond moet slepen, is het mengsel te dik en moet je meer water toevoegen. Als er onmiddellijk heel veel druppels van je kwast vallen, is je verfmengsel te dun en moet je meer poeder toevoegen. Je kan altijd zelf de verhouding water/poeder aanpassen om de gewenste consistentie te krijgen.

Voor een beits of een wash: Meng 1 deel poeder op 2 tot 3 delen water.

Opmerking: Milk Paint mengen is een beetje als brood bakken. Hoeveel water je precies nodig hebt bij het mengen, is afhankelijk van de luchtvochtigheid. Het kan ook afhangen van de hoeveelheid pigment in de kleur.

Hoeveel m² dekt één grote verpakking (230 gram) van Miss Mustard Seed’s Milk Paint?

Dit is afhankelijk van de dikte van je verfmengsel (hoeveel water je gebruikte) en van de ondergrond waarop je gaat schilderen. De dekking is anders op poreus hout dan op reeds geschilderde of glanzende ondergronden.

Gemiddeld dekt een verpakking (230 gram) van een lichte kleur zoals Ironstone 4,5 tot 6,5 m² terwijl een donkerdere kleur 6,5 of meer m² dekt. Dit is ongeveer één grote slaapkamerkast of wandkast, OF een dressoir met twee bijzettafeltjes.

Er zitten brokjes en klontertjes in mijn verfmengsel. Hoe kan ik dit oplossen?

Een kleine keukengarde, Milk Paint mixer of een blender zijn heel handig om je mengsel heel glad te maken. Laat je verfmengsel een minuutje staan, zodat de klei en kalk in het poeder volledig kunnen oplossen. Mix dan eventueel nogmaals. Verwijder het schuim van je verfmengsel aangezien dit niet goed zal dekken. Roer je mengsel regelmatig om tijdens het schilderen, vooral wanneer je een grote hoeveelheid verf maakte.

Is Milk Paint een goede verf voor poreus of ruw hout? 

Ja, Milk Paint is één van de beste verfsoorten voor poreus hout. Ze gedraagt zich als een beits, maar ziet eruit als een verf. Ze zal in het hout dringen, niet meer loslaten en is dus heel duurzaam. Daarom is Milk Paint ideaal voor (keuken)kasten en vloeren in poreus of ruw hout.

Wanneer moet ik hechtmiddel (Bonding Agent) gebruiken?

Met hechtmiddel van Miss Mustard Seed hecht milk paint zich ook aan niet-poreuze ondergronden zoals metaal, glas, keramiek, geverfde, verniste of gelakte oppervlakten. Hoe glanzender de ondergrond, hoe meer hechtmiddel je moet toevoegen. Meestal volstaat 0,5 deel hechtmiddel (je verfmengsel = één deel). Voor zeer glanzende ondergronden voeg je zelfs 1 deel hechtmiddel (dus een gelijke hoeveelheid) toe aan je verfmengsel.

Wanneer je bewust geen hechtmiddel toevoegt op niet-poreuze ondergronden, zal de verf op enkele plaatsen loslaten of afbladderen. Zo krijg je een natuurlijk brocante uitstraling: de ‘chippy look’!

Hoe bekom ik de ‘chippy look’ (de ‘look’ waarbij de milk paint afbladdert)?

‘The chippy look’ is één van de meeste populaire decoratieve verftechnieken met Miss Mustard Seed’s Milk Paint. Wanneer je Milk Paint aanbrengt op niet-poreuze ondergronden zal de verf op enkele plaatsen afbladderen. Waar de verf dit precies doet, is onvoorspelbaar. Daarom moet je vooraf goed naar de ondergrond kijken.

  • Is de ondergrond poreus of niet-poreus? Poreus hout zal Milk Paint absorberen, een ‘chippy look’ is dan enkel mogelijk wanneer je vooraf een barrière voor Milk Paint aanbrengt (met de Wax Puck of de hennepolie).
  • Als de ondergrond niet-poreus is, is die dan glanzend of dof? Op zeer glanzende ondergronden heeft Milk Paint geen enkele ‘grip’ en zal ze volledig afbladderen. Wil je toch een beetje ‘grip’, schuur het oppervlak dan lichtjes op de plaatsen waar je hechting van Milk Paint wilt, of voeg hechtmiddel toe aan je verfmengsel.
Ik wilde  dat de verf zou afbladderen op mijn meubel, maar dat gebeurde niet? Wat kan ik doen om toch een ‘chippy look’ te bekomen?

Als Milk Paint toch niet afbladderde, dan was de ondergrond poreus en werd de verf geabsorbeerd. Een ‘chippy look’ is op poreuze ondergronden enkel mogelijk wanneer je vooraf een barrière voor Milk Paint aanbrengt (met de Wax Puck of de hennepolie).

‘Chippy look’ met hennepolie: Breng hennepolie aan op plaatsen waar je wilt dat de verf afbladdert. Breng dan onmiddellijk verf aan. Je ziet onmiddellijk dat de verf niet kan hechten en in plasjes blijft staan op de plaatsen waar hennepolie is. Probeer niet om de verf daar toch uit te strijken. Terwijl de verf droogt, zal ze loslaten of afbladderen en een authentiek verweerd effect geven. Verwijder de loslatende verfdeeltjes met een doek of een fijn schuurpapier en werk je meubel af met meubelwas of hennepolie.

‘Chippy look’ met de wax puck: Breng één laag Milk Paint aan. Wanneer ze droog is, wrijf je de wax puck over hoekjes, kantjes of op houtsnijwerk. Waar de wax puck werd aangebracht, zal de tweede verflaag loslaten. Breng een tweede laag Milk Paint aan. Wanneer ze volledig droog is, kan je het oppervlak nog lichtjes opschuren met fijn schuurpapier om alle loslatende verf te verwijderen. Werk af met meubelwas, hennepolie, witte was of antiekwas.

Beide producten/technieken geven een authentiek verweerd resultaat. Wil je meer weten? Volg dan een workshop! Klik hier

De verf bladderde sterk af, en ik wil niet dat ze nog verder afbladdert. Hoe kan ik dit voorkomen en ‘the chippy look’ afwerken?

Meubels met zeer sterk afbladderende verf moet je afwerken met een vernis op waterbasis om verder afbladderen te voorkomen. Gebruik nooit hennepolie om een sterke ‘chippy look’ af te werken.

Bladderde de verf slechts een beetje af? Als je alle losgelaten deeltjes hebt verwijderd, en op de rest van het meubel hechtte de Milk Paint goed, dan kan je het oppervlak afwerken met de meubelwas, antiekwas of witte was. De verf zal niet verder afbladderen, tenzij je het meubel in de zon of in de hitte plaatst.

Hoe krijg ik een craquelé-effect?

Schilder je meubel en droog het met een haardroger/föhn op de plaatsen waar je een craquelé-effect wilt.

Wat is de meubelwas?

Meubelwas dient om Milk Paint af te werken en te beschermen. Het product is vergelijkbaar met andere meubelwas, maar is bijna geurloos en zeer gemakkelijk aan te brengen.

Breng de meubelwas aan met een doek of kwast. Na ongeveer 5 tot 10 minuten kan je het oppervlak boenen tot het lichtjes glanst. Voor een diepere glans of meer bescherming, kan je meerdere lagen was aanbrengen.

Is de meubelwas een duurzame afwerking voor Miss Mustard Seed’s Milk Paint?

Ja, het is een zeer duurzame afwerking. Als de was doffer wordt, kan je even zacht opschuren en een nieuw laagje was aanbrengen. Het hele meubel opnieuw behandelen is niet nodig.

Kan ik de meubelwas, antiekwas of witte was gebruiken op andere verf? Kan ik andere meubelwas gebruiken op Miss Mustard Seed’s Milk Paint?

Ja, je kan Miss Mustard Seed’s Meubelwas (antiekwas en witte was) aanbrengen op krijtverf, gebeitst hout, … Ja, je kan andere meubelwas gebruiken op Miss Mustard Seed’s Milk Paint.

Wat is het verschil tussen de meubelwas en de antiekwas?

Miss Mustard Seed’s antiekwas werd speciaal ontwikkeld om een geverfd oppervlak ouder te laten lijken. De meubelwas daarentegen is kleurloos en geeft de kleur meer diepte.

Wat is hennepolie?

Hennepolie is een goed alternatief voor de meubelwas. De olie is 100% natuurlijk, dus ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor chemicaliën. Hennepolie kan het best gebruikt worden op een poreuze ondergrond (zoals ruw hout, gebeitst hout of hout geverfd met Milk Paint). Het dringt in het oppervlak en creëert zo een zeer duurzame afwerking.  Breng het aan met een droge doek en veeg overtollige olie weg. Voor meer glans en bescherming kan je meerdere lagen aanbrengen. Hemp Oil is ook een goed product om droog en verweerd hout nieuw leven in te blazen.

Wanneer moet ik Milk Paint afwerken met hennepolie in plaats van met meubelwas?

Hou je van Milk Paint omdat het een natuurlijk product is? Dan is de hennepolie, ook 100% natuurlijk, voor jou de ideale afwerking. Hennepolie kan ook gebruikt worden om een houten of stenen oppervlak in de keuken te beschermen.

Wil je een oppervlak beschermen dat vaak in de zon staat? Ook dan is hennepolie een ideale afwerking. De olie dringt in het hout, laat geen film na en beschermt van binnenuit. Meubelwas daarentegen kan eventueel smelten in de hitte.

Voor een zeer duurzame afwerking (niet in de zon!): breng een laagje Hemp Oil aan. Wanneer dit droog is, breng je een laag meubelwas aan. Opmerking: Je mag wax over olie aanbrengen, maar nooit olie over wax!

Wat is het verschil tussen Miss Mustard Seed’s antiekwas en andere donkere meubelwas of antiekwas?

Miss Mustard Seed’s Antiekwas werd speciaal ontwikkeld om een geverfd oppervlak ouder te laten lijken. De meeste donkere meubelwas is bedoeld als beits én was, en bevat veel pigmenten. Daarom is het resultaat vaak een donkere en zware afwerking. Miss Mustard Seed’s Antiekwas bevat slechts een kleine hoeveelheid pigment, dus werkt meer als een glaceerverf in de vorm van een was. Deze was is ook bijna geurloos. 

Moet ik de ondergrond gronden of voorbehandelen voor ik Miss Mustard Seed’s Milk Paint gebruik?

Nee, je moet geen grondlaag/primer aanbrengen. Maak de ondergrond wel stof- en vetvrij. Op poreuze ondergronden kan je Milk Paint rechtstreeks aanbrengen.

Niet-poreuze ondergronden: glanzende ondergronden kan je best even lichtjes opschuren tot de ondergrond doffer is. Voeg hechtmiddel toe aan de eerste verflaag. Je eerste verflaag zal dan reeds een gekleurde grondlaag/primer zijn. Je hoeft het hechtmiddel niet meer toe te voegen aan de tweede verflaag.

Heb jij nog een meubeltje dat je wilt opknappen? 

Volg dan een workshop meubels restylen met Miss Mustard Seed's Milk Paint!

Milk paint is nieuw in Nederland, het is een speciale verf met heel veel mogelijkheden en technieken. 

Wil jij de Milk Paint uitproberen en de technieken leren, volg dan een Milk Paint workshop bij Goed Gestyled! Klik Hier